Обиљежено 27 година од формирања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. србобранске бригаде

Поводом 27 година од формирања Лаке пјешадијске бригаде у Градишци и 19. србобранске бригаде, данас је служена света литургија у храму Пресвете Богородице у Градишци, а затим су освештане спомен-плоче и положени вијенци на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Војске Републике Српске.

Овом чину присуствовали су и предстанвици странке Уједињена Српска ГрО Градишка који су испред странке положили вијенац: Зоран Ковачевић – представник 16. крајишке бригаде и учесник Одбрамбено-отаџбинског  рата, Предраг Суботић – представник првог Крајишког корпуса и учесник Одбрамбено-отаџбинског рата и Драшко Бањац – члан предсједништва УС ГрО Градишка. Вијенац је положио и Раде Мајсторовић који је предводио делегацију у име припадника 16. крајишке бригаде.

Услиједили су говори ратног комаданта Бошка Гвоздена у име Лаке пјешадијске бригаде Градишка, а затим и говор ратног комаданта 19. пјешадијске бригаде србобранске Милана Вујића, након чега се и градоначелник Градишке Зоран Аџић обратио присутнима.

Овом приликом ратни комадант Гвозден и ратни комадант Вујић су захвалили градоначелику Градишке Зорану Аџићу што је објединио ове двије бригаде и на такав начин дао почаст који погинули борци заслужују.

Да подсјетимо, 12.06.1992. године формирана је Градишка бригада, на основу директиве ВРС. Бригада је почела са 1500 бораца, а достизала је стање и до 5000 бораца. Војнички је штитила врло важан тактичко-оперативни правац и била је чврст ослонац ВРС. Сви су је помињали са поштовањем. Учествовала је на многим дијеловима ратишта. Из ове бригаде је погинуло 126 бораца и  347 је било рањених.

  1. србобранска бригада је имала првенствени задатак да спријечи међунационалне сукобе на територији Србобрана, Бугојна и Травника, а касније и да брани јужне границе РС. Ишла је и у помоћ и помагала ратиштима у Добоју, Кључу, Мањачи, Грахову… Бројно стање бригаде било је од 4000 до 5000 људи. Укупан број погинулих из ове бригаде је 325 бораца међу којима је 16 полицајаца, а 982 је рањено.

Нека им је вјечна слава и хвала!