Обиљежено 24 године од страдања и егзодуса Срба из Западне Славоније

Служењем помена у Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци за погинуле Србе у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“, почело је обиљежавање 24 године од страдања српског народа из Западне Славоније, након чега су положени вијенци испред Храма, a затим je услиједило и спуштање вијенаца и цвијећа са моста у ријеку Саву.

Помену и полагагању вијенаца присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и више министара у Влади Републике Српске, народни посланици, међу којима је и Маринко Драгишић, замјеник предсједника Уједињене Српске, представници Борачке организације, представници Срба из Западне Славоније.

Испред странке Уједињена Српска ГрО Градишка вијенце су положили Радомир Пјанић, потпредсједник Уједињене Српске ГрО Градишка који је и актуелни начелник за борачко-инвалидску заштиту града Градишка, директор ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка, др Весна Глувић Челић и актуелни одборник Скупштине града Градишка др Станислав Кузминчук.

У акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ на западну Славонију, која је била под заштитом УН-а, убијено је ,или се води као нестало 283 Срба, од којих је 55 жена и 11 дјеце, а српски народ је протјеран из тог дијела Хрватске.

Срби западне Славоније тада су кренули у егзодус спашавајући животе, а на путу према мосту спаса, преко ријеке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избјеглица сустизале су авионске бомбе, топовске гранате и снајперски меци.

Да подсјетимо, у рату од 1991. до 3. маја 1995. године, више од 100 000 Срба је протјерано са својих огњишта са западнославонских општина.